plan

Adisaptagram Society Hall

Making of a Place | Concrete | Contemporary

Location: Adisaptagram, West Bengal
Area: 1850 sqm
Status: Ongoing, Expected completion by July 2020
Team: Abin Chaudhuri, Sohomdeep Sinha Roy, Qurratul Ain Maryam, Abhinaw Alok, Debjit Samanta

This Community Hall came with a lot of constraints from the governing bodies. With the intent of reaching out to a people at large, Abin Design Studio took up the project embracing all the conditions set forth. The building had to be devised with minimal changes to the existing footprint.

The facility is designed to serve as a peri-urban district community hall. It is equipped with a small auditorium and multi-function halls to hold social events and gatherings for the local people. The architectural expression draws cues from the surrounding context, drawing inspiration from the local terracotta temple forms- emphasizing the idea of layering through patterned fenestration and facade cut outs.

Built as an opaque mass with minimal glazed surfaces, the structure responds to the hot and humid climate of the region. The interface with the road allows a barrier-free access, with a layer of the facade angling outward in order to create a shaded, yet porous gathering space. A set of gallery steps smooths the transition between the built form and its environs, incorporating a landscaped mound which also serves as a visual buffer.