plan

Wall House

Making of a Place | Contemporary | Metal

Location: Bansberia, West Bengal, India
Area: 640 sqm
Status: Completed in January 2020
Team: Abin Chaudhuri, Sonia Guha, Samya Ghatak, Debjit Samanta, Dipankar Mondal

Minimal setbacks and the unavoidable boundary wall prompted the idea of integrating the wall into the design of the House itself. It was designed with a combination of a contemporary Weathered Steel cladding in simple lines and carefully coordinated pattern complementing the timeless and monolithic feel of Silver Travertine. The large openings and the dramatic angles of the walls provide dynamic glimpses into and of the house from many vantage points.

Enveloped within this strategically articulated feature wall, the house is designed as an inward-looking series of masses with internal courtyards to bring in light and ventilation. The transition from outside to inside proves a spatial experience as one encounters open-to-sky, shaded and covered areas in a harmonious sequence. Multiple courtyards enabled a variety of experiences through lawns, ‘kund’ seating around a bio-pool, semi open sit-outs, decks and terraces to form an interesting, vibrant home.